torsdag den 12. marts 2015

5 dage uden mobil

OM AT VÆRE UDEN MOBIL I FEM DAGE

I sidste uge deltog 13 elever på Vostrup Efterskole i et eksperiment, hvor de skulle aflevere mobilerne fra mandag til fredag og se, hvad der kom ud af det. Her er resultaterne af det sjove eksperiment, baseret på de 13 elevers udtalelser:


MERE SOCIAL:
Der gik ikke lang tid, før vi hurtigt blev op-mærksomme på, hvor meget mere social og nær-værende man bliver af at lægge sin mobil fra sig. Når man f.eks. sad i et lokale og snakkede, og der så kom pauser og stilhed, så kunne de hurtigt udfyldes af snak igen, uden at mobilerne var i fokus og tog al opmærksomheden. Interessen for at snakke mere med menneskerne omkring os var større, og der blev hurtigt lagt mere mærke til de ting, der normalt ikke var i centrum. Nye emner kom på banen under snak, og der blev generelt set åbnet mere op for det sociale.


SENGETID OG MORGENVÆKNING:
Der var mange forskellige meninger omkring det med at skulle gå i seng uden at have sin mobil. Nogen kedede sig uden mobilen, og lå og var lidt fortvivlede. Andre syntes, at det var en hel lettelse ikke at ligge med sin mobil i sengen og bruge tid på de sociale medier mm. lige inden, man skulle til at sove. Langt størstedelen af os, der deltog i eksperimentet, synes, at det har været rart ikke at have mobilen til at ligge ved siden af sengen og med risikoen for, at den bimler og bamler i løbet af natten.

Morgenvækningen har været med lidt mere blandede oplevelser. Nogen har haft svært ved at komme op, da flere har manglet deres alarm til at vække dem, og har haft problemer med at andre kom og vækkede dem. Nogen har oplevet, at det var nemmere at komme op, da mobilen ikke trak tiden ud ved at man lå og bladrede rundt på den. Andre har syntes, at det har været helt vildt hyggeligt at blive vækket af mennesker i stedet for de gentagene irriterende ”BIB” fra en vibrerende mobil.


KREATIV PÅ EN ANDEN MÅDE:
Der har været mere plads til fordybelse, kreativitet og egne tanker. En stor del af os har også oplevet at blive mere kreative, eller i hvert fald tænke på en anden måde. Hvis vi f.eks. skulle finde på en ting, som det at købe en gave, skrive en sang eller andet, så måtte kreativitet på spil i stedet for telefonens google-version, der nemt i hverdagen kan udnyttes.


OMGIVELSERNE OG FOKUS:
Da vi selv var uden mobil, lagde vi meget mere mærke til, hvordan andre mennesker omkring os bruger mobilen. F.eks. hvor meget andre burger mobilen, og tager den frem i timerne. Også nogle af lærerne. Flere af os, der deltog i eksperimentet, har nævnt, at det har været en fordel ikke at have mobilen i forskellige situationer. F.eks. til spisning eller i timerne, hvor mobilen før let kunne tage vores opmærksomhed. Uden mobilen har det været lettere at fokusere i timerne og at høre efter hvad der blev sagt til beskeder ved spisning. Til gengæld er der også elever, der har kedet sig i timerne uden mobilen. Det skal vel også lige nævnes :)

Vi har også følt, at vi bedre har kunnet være i nuet og være til stede – og det var virkelig afslappende. Og som et plus: Så har vi undgået risikoen ved skæld ud fra lærere, der ber’ én om at pakke mobilen væk.


KONTAKT MED OMVERDENEN:
Det har ikke kun været rart at være uden mobil i fem dage. Det har også ført til små vanskeligheder ind imellem. Det er svært at komme udenom, at kontakten til omverdenen skærpes ind uden mobilen. Så det med at ringe til mor og far har måske ikke været det nemmeste, eller det med lige at skulle skrive en sms til en veninde derhjemmefra. Men der findes heldigvis en løsning på alt (eller… næsten), så vi har kunne bruge skolens telefon, hvis det blev nødvendigt eller låne os frem til et opkald. Dog har kontakten stadig været skærpet ind. Især på de sociale medier, da vi der nok ikke har været lige så aktiv som normalt.


TIDSFORNEMMELSE:
Det med at tage mobilen op af lommen for at tjekke klokken er en vane, vi unge nok især har. Så fem dage uden mobil (og derved og vores lille lommeur), har måttet erstattes af dårlig tidsfornemmelse, en masse blikke efter urene på væggene og enkelte forsinkelser. 


MUSIK:
Vi har haft det lidt svært med at skulle undvære musikken fra vores mobil. Især på morgentur, i timerne, om aftenen, til træning eller andre gode tidspunkter. Men så må man jo igen være kreativ – fx var der én, der tog sin Ipad i en rygsæk, smækkede et par høretelefoner i, smed den op på ryggen, og drog så ud på morgentur med lydbog i ørerne. En anden løsning i forhold til det med musik har også været at undvære det helt, og i stedet bruge tiden på f.eks. morgenturen på at tænke.


ANDRE ELEKTRONISKE VIRKEMIDLER:
Vi har nok svært ved at lyde os til, at det har gjort det en del nemmere at undvære sin mobil, når man har haft andre elektroniske virkemidler som computer, tablet eller andet. Det har jo så været vores eneste ”vej” til kommunikation med omverdenen, og til at bruge ellers. Og ja så selvfølgelig det gyldne spørgsmål: Har du brugt kortere tid på toilettet uden mobilen? JA det har vi.. Det er lidt svært at tage sin computer med ud på toilettet, så tiden derude er nok blevet brugt mere optimalt.


DE PRAKTISKE TING MED MOBILEN:
Vi har ved det her eksperiment fundet ud af, at vi faktisk bruger vores mobil i hverdagen til mange flere ting, end vi lige gik og troede. Umiddelbart troede vi, at det sværeste ville blive det med de sociale medier og kontakten med omverdenen, men der er faktisk rigtig mange praktiske ting på mobilen, der bliver savnet, når man er uden mobil. F.eks. lommeregneren i matematik, lommelygten i mørket, notater, kalender, kamera, forskellige praktiske apps som ordbog og rejseplanen osv. Det var noget af det sværeste at undvære, men der var altid en løsning på den ene eller anden måde.


MOBILEN TILBAGE:
Da vi fik mobilen tilbage var det virkelig dejligt. Nogen havde virkelig savnet den, andre var helt cool med det, og kunne sagtens have undværet den lidt længere. Det de fleste gjorde, da de lige fik den tilbage i hånden var at tænde den. Nogen lagde den bare i lommen uden at gøre noget.


KONKLUTION:
Det var mest de praktiske ting vi manglede som f.eks. alarm, kamera, noter osv. Men alt i alt så er konklusionen, at det har været fedt, tankevækkende, en befriende følelse og en god oplevelse. Vi ville i hvert fald ikke have noget imod at prøve igen engang og flere af os tænker, at vi fremover vil lade mobilen ligge mere på værelset.


...

Skrevet af Inge A. T. 
Tovholder: Marie-Louise og Jeppe Due
Ingen kommentarer:

Send en kommentar